Geschiedenis van Hortus Nijmegen
Al bijna 50 jaar een begrip in NijmegenZo ontstond Hortus Nijmegen
Hortus Nijmegen is ontstaan dankzij de inzet van bevlogen mensen met een visie. Het vroeg en vraagt veel doorzettingsvermogen en bovenal een creatieve en ondernemende geest.
Tijdens de feestweek vanwege het 50-jarige bestaan van de Botanische Tuin is een video afgespeeld waarin de geschiedenis wordt getoond (zie video hiernaast).
En zo begon het...
De Botanische Tuin is aangelegd in de periode 1969-1971. Geïnspireerd door de visie van Jac. P. Thijsse, de vader van de vooroorlogse natuurbescherming, en zijn ‘instructief plantsoen’ waarin planten zoveel mogelijk gegroepeerd zijn zoals zij in het landschap samen worden gevonden.
Victor Westhoff
Eén van de oprichters van onze tuin is Victor Westhoff. Hij was tussen 1967 en 1981 hoogleraar aan de Katholieke Universiteit Nijmegen (nu de Radboud Universiteit). Victor Westhoff maakte van de leer van plantengemeenschappen zijn specialisme.
Het oog gevallen op Park Brakkenstein
Toen Westhoff in Nijmegen als hoogleraar was aangesteld wilde hij zelf een botanische tuin inrichten, voornamelijk voor onderwijsdoeleinden. Dit deed hij in de trant van de heemparken van Thijsse, zoals in Amstelveen, en dezelfde, meer wetenschappelijk ingerichte ‘Landschaftsgarten’ van bijvoorbeeld de Universiteit van Hanover.
Hij nam het initiatief samen met prof. Linskens. En liet zijn oog vallen op het – naast de universiteit liggende – Park Brakkenstein De universiteit ondersteunde dit en de gemeente Nijmegen stelde hiervoor een deel van het park Brakkenstein ter beschikking.
Ook planten buiten Nederland uit landen met een zelfde soort klimaat
Er werd bepaald (met een bijzonder bijdrage van Drs. Helsper) welke plantensoorten in de aparte biotopen zouden komen. Die planten werden besteld van kwekers, soms opgegraven uit de natuur (iets wat tegenwoordig niet mag!).
De beplanting was grotendeels van inheemse
Nederlandse planten, maar er kwamen ook planten die elders ter wereld onder dezelfde klimatologische omstandigheden voorkomen. De beplanting vond plaats onder toezicht van de hortulanus Dr. Barendse.
500 ton rots uit België
Het aanleggen van de technische werken begon in juni 1969. De meest opvallende hiervan zijn het Alpinum met 500 ton rots afkomstig uit België, de beek van 100 meter lang en de vijver en het moeras, samen
bijna 3000 vierkante meter oppervlakte. Minder opvallend maar ook zeer omvangrijk was de aanvoer van verschillende grondsoorten – zand, veen, leem, kalkrijke, enz. – en het aanbrengen op de juiste locaties voor het creëren van de gewenste biotopen. Uiteindelijk zijn op deze bodems 750 plantensoorten geplant.
En dan is de tuin open en door bezoekers te genieten
De tuin is op 30 september 1971 officieel geopend met een rede van Victor Westhoff ‘De botanische tuin in de samenleving’, waarin hij de rol van de botanische tuinen en de natuur in de Nederlandse maatschappij uiteenzet.
Persoonlijk Blog
Gun ons je Rabo-stem en we schaffen een AED aan!
Hortus Nijmegen wil graag een AED aanschaffen en op een toegankelijke plek in de tuinen hangen. Daarom doen we mee met Rabo ClubSupport 2024: leden van de Rabobank kunnen stemmen welke maatschappelijke organisaties in het Rijk van Nijmegen een financieel steuntje van...
Huis van de Geschiedenis
Op 6 maart 2022 heeft Jan Jansen – bestuurslid van Hortus Nijmegen – een lezing gegeven over de Hortus Botanicus Noviomagensis, dit naar aanleiding van het 50 jarig bestaan van de Botanische tuin van de Hortus Nijmegen