Stinzenplanten

Sierplantsoorten die zijn geïmporteerd uit het buitenland

Stinzenplanten bekijken in de Hortus

Kom in het vroege voorjaar naar de Botanische Tuin om naar de stinzenplanten te kijken. Deze bollen en knollen zijn ooit vanuit het buitenland ingevoerd om bij ons de koude maanden op te vrolijken. Bekende soorten die je misschien zelf in de tuin hebt zijn sneeuwklokje, winterakoniet, krokus en narcis. Maar heb je weleens van hondstand of vingerhelmbloem gehoord?

De betekenis van stins

Vroeger hadden alleen rijke mensen het geld voor deze aparte planten. De naam stins (Fries voor steenhuis) werd gebruikt omdat deze planten vooral bij landhuizen en kastelen staan, stenen huizen dus. Tegenwoordig staan deze planten op veel meer plekken doordat ze erg makkelijk verwilderen en eenvoudig aan te planten zijn.

Waar vind je de stinzenplanten?

Je ziet op deze pagina een afbeelding van de plattegrond van de Botanische Tuin met hierop aangeven waar welke stinzenplanten het best te zien zijn.  De tweede afbeelding geeft aan op welk moment je kunt verwachten dat deze planten in bloei staan. Je kunt gerust op de afbeeldingen klikken voor een vergroot beeld. Of download de bestanden door op de onderstaande links te klikken.

• Plattegrond met locatie stinzenplanten

• Overzicht bloeimoment stinzenplanten

Plantenvinder

Logo van de NVBT linkt naar de plantenvinder

 

Zoek de plant in de plantenvinder. Die vind je als je op het logo hiernaast klikt.