Wat een avond! Het niet al te beste weer had geen enkele invloed op de goede sfeer. En ondanks de concurrentie met het voetbal deden er zo’n 50 tot 60 mensen mee aan de Bioblitz. Daarmee begon het programma van de avond. Onder begeleiding van experts gingen groepjes van 4-8 personen de tuinen in en speuren maar. Het resultaat mag er zijn: tientallen soorten (nacht-)vlinders, planten, insecten, weekdieren en méér werden gedetermineerd. Een overzicht van alle soorten en waarnemingen vind je hier.
Anders kijken
“Veel deelnemers vertelden hoe leuk het was om anders te kijken.” vertelt Arno van der Kruis, directeur van Hortus Nijmegen. “Het is een andere manier van waarnemen, met de focus op een plant of een insect. Het leverde ook een mooi beeld op zoals al die groepjes overal aan het zoeken waren en foto’s maakten. Het heeft ook veel opgeleverd. De helft van de waarnemingen was een nieuwe waarneming. Dat je na afloop onmiddellijk resultaat kunt delen, tot in detail, zorgde voor veel extra interactie. Dat was een mooie opmaat voor het volgende programma- onderdeel: de interactieve presentatie van Bernadette.”
Verbondenheid met de natuur
Bernadette van Heel startte haar presentatie met een opdracht: iedereen moest het bos in om aan de grond te ruiken, dichtbij en op afstand van een boom. Wat doet die geur met je? Wat roept het op? Arno: “Een bijzonder en actief begin van een boeiende presentatie. De boodschap van Bernadette is in het kort gezegd dat de emotionele verbondenheid de meest directe is en het belangrijkste. Het gaat bij verbondenheid met de natuur niet alleen om kennis, maar je moet de relatie ook emotioneel aangaan.”
Nachtdieren excursie
Tot slot gingen de deelnemers op zoek naar nachtdieren in de Hortus. “We hadden twee nachtvlinderopstellingen. Omdat het nog wat schemerde toen we begonnen, kwam alles geleidelijk op gang. Door de app Obsidentify te gebruiken, hadden we direct een naam bij alles wat we zagen. Dit stimuleerde enorm,” aldus Arno. Naast nachtvlinders werden ook andere nachtdieren waargenomen, waaronder de dwergvleermuis en laatvliegers. En, heel bijzonder, ook de bosuil is gezien.
Al met al was het een indrukwekkende avond vol positieve reacties. Hortus Nijmegen kijkt terug op een geslaagde Midzomeravond die de verbondenheid met de natuur op een bijzondere manier wist te versterken.
0 reacties