Hortus Café / Duurzaamheidscafé

Trefwoorden:

Gepubliceerd op: 19 mei 2021

0

Het leven op aarde draait om biodiversiteit: de afwisseling van allerlei soorten planten, dieren en micro-organismen binnen ecosystemen. Nijmegen heeft een manifest geschreven voor een vitale, groene stad. Daarin speelt die biodiversiteit ook een grote rol. Maar wat is het nu precies en wat kun je ermee als stad en als inwoners? Ontdek het 24 en 25 juni tijdens het evenement ‘Geen biodiversi-tijd te verliezen!’ in de botanische tuin van Hortus Nijmegen.

Nijmegen Vitaal en Groen

Geen biodiversi-tijd te verliezen!

Het Duurzaamheidscafé Nijmegen, Hortus Nijmegen en het netwerk ‘Vitale groene stad’ zetten het evenement samen op. Donderdagavond 24 juni is het Hortus-Duurzaamheidscafé. Vrijdagmiddag 25 juni kun je meelopen met een belevingsroute.

Donderdag tijdens het café zijn er presentaties en een debat: waarom heeft iedereen het tegenwoordig over biodiversiteit? Wat maakt het zo onmisbaar voor onze wereld en ons welzijn? Wat komt er kijken bij het werken aan een vitale, groene stad? Hoe krijg je heel snel meer biodiversiteit in je eigen tuin en op je balkon?

Onze gasten

Te gast zijn onder anderen:

  • Hans de Kroon, plantenecoloog/hoogleraar van Radboud Universiteit

  • Ingeborg Swart, stadsecoloog van de gemeente Nijmegen
  • Bas Budel, beheerder botanische tuin, en Cyril Hageman, lid van het kernteam van Hortus Nijmegen

Marcel Wortel en Ron Vervuurt presenteren de avond.

Parallelle cafés

We houden twee parallelle cafés, de sprekers wisselen tussendoor:

  • Café Het Pleintje van 19.00 – 21.00 uur (inloop vanaf 18.30 uur. Mogelijkheid om nog iets te drinken achteraf)
  • Café De Parasol van 19.45 – 21.45 uur (inloop vanaf 19.15 uur. Mogelijkheid om nog iets te drinken achteraf)

Je geeft bij het kopen van de kaartjes aan welke begintijd je voorkeur heeft.

Beide Cafés zijn gelijk van inhoud, met dezelfde sprekers en presentatoren

Koop hier kaartjes

Belevingsroute

Vrijdag is er een belevingsroute dwars door de botanische tuinen en ervaren de deelnemers groen en biodiversiteit aan den lijve. Langs de route vertellen ‘groene’ mensen onder wie een ecoloog en plantensocioloog boeiende verhalen.
De belevingsroute duurt 45 minuten. Je koopt kaartjes voor een bepaald tijdslot, ergens tussen 13.00 uur en 17.00 uur.

Koop hier kaartjes

Vitale, groene stad

Tijdens het evenement presenteert het netwerk ‘Vitale, groene stad’ zich ook voor het eerst aan Nijmegen. Daarin zitten experts van bijvoorbeeld de Bastei, IVN, Waterschap Rivierenland, het Radboudumc, Dar en Operatie Steenbreek. Ze hebben het ‘Manifest voor een vitale, groene stad’ opgesteld. Gemeente, inwoners, professionals en bedrijven kunnen samen werken aan de groene ontwikkeling van Nijmegen, schrijven ze.

Het netwerk schetst een beeld van Nijmegen in 2030. De stad is dan opvallend groen en helemaal voorbereid op een veranderend klimaat met langdurige hitte, droogte en extreme regenval. De inwoners zijn vitaal en er wordt dichtbij huis gezond, duurzaam voedsel geproduceerd. Tijdens het evenement hoor je er meer over.

Locatie: Hortus Nijmegen, d’Almarasweg 22d
Datum: donderdag 24 en vrijdag 25 juni

Kaartjes

Je hebt voor het café en de belevingsroute aparte kaartjes nodig.
Kijk hier voor 
de kaartverkoop voor het café van 24 juni en de belevingsroute van 25 juni.

Koop hier kaartjes

LET OP:

  • Wat voor weer het ook is: het programma gaat door. 
  • Alles is wel onder voorbehoud van de actuele richtlijnen van het RIVM. Als we het programma vanwege de coronamaatregelen moeten cancelen, dan krijg je je geld terug.

Over de organisatie

Het Duurzaamheidscafé Nijmegen en Hortus Nijmegen organiseren het café van 24 juni samen. Het is meteen het eerste Hortuscafé. Hortus Nijmegen houdt voortaan iedere vierde donderdag van de maand een Hortuscafé. Het nodigt een breed publiek uit dat geïnteresseerd is in allerlei thema’s rondom natuur. Het Hortuscafé zet aan tot kennisdelen, uitwisseling en het aanscherpen van inzichten. Bijzonder onderdeel is dat de gasten de ‘natuur’thema’s letterlijk in de tuinen van Hortus Nijmegen gaan beleven.

Dit vind je ook vast leuk…..

0 reacties