Een vroeg voorjaar

Trefwoorden:

Gepubliceerd op: 13 maart 2024

0

Lente! We zien er de hele winter naar uit en voor de meesten onder ons kan het voorjaar niet snel genoeg beginnen. Misschien hadden we het door alle regen die de afgelopen tijd is gevallen nog niet echt door, maar dit jaar zou wel eens de boeken in kunnen gaan als het jaar met het vroegste voorjaar ooit. Vandaag kon je op nu.nl lezen wat die vroege opwarming betekent voor de natuur. Het groeiseizoen begint steeds vroeger en soorten staan al vroeg in bloei. Denk aan het maarts viooltje of de bosanemoon. We zien ze ook terug in de Botanische tuin van Hortus Nijmegen. Het risico op stevige vorst is echter nog niet geweken en de kans op schade als het nog gaat vriezen is enorm. Dus laten we hopen dat die niet meer komt.

Waar zijn de hommels?

De vroege lente is niet alleen een probleem voor de planten, ook voor insecten kan het een enorme uitdaging zijn. Jan Jansen(ecoloog en bestuurslid Hortus Nijmegen) zag het vorige maand al in Hortus Nijmegen. “In de voorgaande jaren hebben we hier veel meer hommels gezien in de krokussen. Maar omdat er ondanks de hoge temperaturen de afgelopen periode weinig  zon te zien was, bleven de hommels ook weg. Misschien wordt het morgen beter…”

Dit vind je ook vast leuk…..

Een gele krabspin

Deze gele krabspin zweefde aan een lange draad over het pad. Als deze zich bedreigt voelt steekt die de eerste 2 paar poten opzij uit om te gaan lopen. Zijwaarts, net als een krab. Maar net zo vaak ook recht vooruit....

Lees meer

0 reacties