In Nature Today besteden Jan Jansen, ecoloog en bestuurslid Hortus Nijmegen in samenwerking met Hanneke Jelles, Hortus botanicus Leiden deze week aandacht aan de wilde kievitsbloem. Een opvallende, prachtige, verschijning die helaas zeldzaam geworden is. Je vindt de wilde kievitsbloem nog in Hortus Nijmegen en andere botanische tuinen.
De wilde kievitsbloem (Fritillaria meleagris) is een zeldzame verschijning in natuurlijke omgevingen. De met stippels versierde eivormige bloem lijkt op het kenmerkende kievitsei en dat is dan ook precies waar de plant haar Nederlandse naam aan ontleent. Maar er zijn méér overeenkomsten tussen de kievit en de kievitsbloem. Allebei gedijen ze in de vochtige graslanden langs de uiterwaarden, worden beschermd vanwege de druk op hun oorspronkelijke leefgebieden en zijn doelsoorten in talloze natuurherstelprojecten. Van oorsprong waren beiden ook het middelpunt van onze nationale voorjaarstradities: het zoeken van het eerste kievitsei en het plukken van kievitsbloemen en verzamelen van bollen voor de handel.
Natuur en tuinnatuur
Planten worden al eeuwenlang verhandeld en versleept. Ook onze tuinen staan vol met wilde planten en de wilde kievitsbloem heeft hier steeds meer onderdak gevonden. Waar in het verleden deze wilde planten vaak in tuinen werden geplant, zien we tegenwoordig een omgekeerde trend: planten verwilderen en verspreiden zich vanuit tuinen, parken en wegbermen naar de natuur. Boudewijn Odé, medewerker van FLORON, bedacht daarvoor de naam tuinnatuur. In het artikel meer informatie over dit onderwerp en over hoe ook jij de wilde flora kunt ondersteunen door het gebruik van autochtone planten in je tuin.
De kievitsbloem en de hommelkoningin: een geslaagd huwelijk
Plant & insect is het jaarthema van de botanische tuinen. Voor de kievitsbloem blijkt het vooral de hommelkoningin te zijn die in het vroege voorjaar al actief kan werken aan de bestuiving. Hoe ze dat doet? En zijn er nog méér bestuivers actief? Je leest het allemaal in Nature Today | Plant en insect: kievitsbloem.
0 reacties