Beemdkroon: paradijs voor bijen en vlinders

Gepubliceerd op: 9 juli 2024

0

Niet alleen door de fijne beharing en schitterende lilablauwe kleur valt beemdkroon op. Ook de aantrekkingskracht op insecten en vlinders kan de voorbijganger niet ontgaan. Niet voor niets kreeg ook deze plant uit de kamperfoeliefamilie afgelopen week een plaats in de serie artikelen Plant & Insect door Nature Today. De artikelen uit deze serie haken alle in op het jaarthema van de botanische tuinen: Plant & insect.

Rijke bloei

Waar het op het eerste gezicht een composiet lijkt, is beemdkroon (Knautia arvensis) dit zeker niet. De bloemen staan bij beemdkroon niet direct op een bloembodem, maar op een steeltje. Ieder afzonderlijk bloemetje is tweeslachtig en bevat zowel een stamper als meeldraden. Bovendien heeft elk bloempje een kelk én kroonblaadjes. Het meest herkenbare deel van beemdkroon is het hoofdje met een vlakke bodem. Deze wordt omgeven door een aantal donkergroene, eironde, omwindselblaadjes. De omwindselblaadjes overlappen elkaar dakpansgewijs. De bloemkroon is licht gewelfd en elk bloemetje bestaat uit vier vergroeide bloemblaadjes. Beemdkroon bloeit rijk en langdurig. Voor insecten is dit gunstig omdat ze hiermee ook nadat de voorjaarsbloeiers uitgebloeid zijn, nog voedsel kunnen vinden.

Stuifmeel, nectar én zaad

De bloemen van beemdkroon bevatten veel, héél veel, stuifmeel en nectar. Indrukwekkend veel dagvlinders, honingbijen, hommels en andere insecten komen hierop af. Omdat de nectar ook toegankelijk is voor insecten met een korte tong, zie je veel verschillende soorten zich hier tegoed doen. Van (solitaire) wilde bijen tot zweefvliegen en van de argusvlinder tot de koninginnenpage.  De zeldzame knautiabij is zelfs afhankelijk van deze plant. Ook de zeer zeldzame knautiawespbij, die parasiteert op de knautiabij, zie je op beemdkroon. Aan het zaad zit een soort oliehoudend aanhangsel dat bij mieren geliefd is. Zij verslepen dit aanhangsel en zorgen zo voor verspreiding.

Beemdkroon (Knautia arvensis), bergknautia (Knautia dipsacifolia) en het er op lijkende duifkruid bloeien nu in de botanische tuin van Hortus Nijmegen.

Foto’s: Jan Jansen (Hortus Nijmegen)

 

#beemdkroon #botanischetuin #hortus #hortusnijmegen #naturetoday #plant&insect #naturetoday #vlinders #argusvlinder #koolwitje #koninginnenpage #knautiabij #biodiversiteit

Dit vind je ook vast leuk…..

0 reacties