Australische planten

Trefwoorden:

Gepubliceerd op: 20 april 2021

0

Sinds 2016 is er in Hortus Nijmegen een aantal planten uit Australië te zien.
De plantenwereld van Australië is heel bijzonder.

8.500 Inheemse soorten

Ongeveer 85% van de planten komt alleen dáár voor en daarom wordt deze plantenwereld als een apart florarijk gezien, de “Flora Australis”. En binnen Australië is de grootste soortenrijkdom te vinden in het Zuid-westen, waar maar liefst ca. 8500 inheemse soorten voorkomen!

Niet winterhard

De meeste planten uit Australië zijn niet winterhard en bovendien moeilijk te kweken. Maar als het kweken tot volwassen planten lukt, blijken vele bloemvormen en kleuren heel anders te zijn dan wat in Europa “normaal” is. Een vaak voorkomende bloeiwijze is die van de “Lampenpoetser”, heel veel bloemen dicht opeen met felle, vaak rode kleuren, die al van verre bestuivers (met name vogels!) aantrekken.

Een mooi voorbeeld van een “Lampenpoetser” is Melaleuca hypericifolia, nog geen 10 centimeter hoog !  (Foto Hortus Nijmegen, 01-06-2020)

Eucalyptus

Heel kenmerkend voor de Flora van Australië zijn de bomen en struiken die horen bij de Eucalyptus-groep, en de soorten die horen bij de Acacia-groep. Beide groepen bestaan uit honderden soorten en enkele zeer opvallende vormen zijn in de Hortus te zien.

 

Acacia saligna, met opvallend bleekblauw en smal “blad” en de kenmerkende geelwitte bloemtrossen, bloeide in de Hortus begin maart 2021. (Foto Hortus Nijmegen 28-11-2016) Acacia verniciflua, met bredere “bladeren” en felgele bloemtrossen bloeide in de Hortus eind maart, begin april 2021(Foto Hortus Nijmegen 20-03-2021)

 

 

In de Hortus zijn ongeveer 40 voorbeelden te zien uit een tiental veel in Australië voorkomende plantenfamilies, die iedere nieuwsgierige bezoeker uitnodigen om hun merkwaardige en overwachte bloemvormen te gaan ontdekken.

(20-04-21 / André By)

Dit vind je ook vast leuk…..

0 reacties