
Lezing in Huis van de Nijmeegse Geschiedenis
Lezing op zondag 6 maart, 16.00 uur in de Mariënburgkapel, Mariënberg 26 Nijmegen.
De Hortus in Nijmegen bestaat 50 jaar, maar 200 jaar geleden kende onze stad al een botanische tuin. Dr. Jan Jansen, vegetatiekundige en bestuurslid bij de Hortus Nijmegen, houdt op 6 maart een lezing in de Marienburgkapel te Nijmegen. Hij duikt in de tuinwereld vanaf de prehistorie tot in deze tijd. De relatie mens-natuur loopt hier als een rode draad doorheen. Tijdens de lezing zullen verschillende visies over tuinen voorbij komen. Extra aandacht krijgt het ‘instructief plantsoen’ van Jac. P. Thijsse, een vernieuwend tuinconcept voor natuureducatie en -beleving voor de burger en scholier, ontstaan in een periode dat de natuurbescherming opkwam. De opzet van de Hortus Botanicus Noviomagensis maakt gebruik van plantensociologische principes en sluit grotendeels aan bij het concept van Thijsse en wilde hieraan tevens een wetenschappelijke betekenis verbinden. De tuin is gesitueerd in een historisch-tuinarchitectonisch waardevol decor: een voormalig landgoed met sporen van de Franse en Engelse landschapsstijl.
De huidige Hortus in Nijmegen kenmerkt zich door een scala aan tuintypen en de vele mogelijkheden om natuur, kunst en cultuur te beleven. Wat maakt de Hortus zo uniek? Waarom is deze tuin en zijn ook zijn voorgangers uit de 19e eeuw juist in Nijmegen ontstaan? Waarom is er zo’n hoge biodiversiteit?
De lezing start om 16.00 uur en duurt tot 16.45 uur. De toegang is gratis. In verband met de coronamaatregelen hebben we slechts 50 toegangsbewijzen. Geef u snel op, want vol is vol.
AANMELDEN:
aanmelden gaat via: Huis van de Nijmeegse Geschiedenis